T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / SERDİVAN - 15 Temmuz Şehitler Fen Lisesi

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan bir sınavdır.

ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme TÜBİTAK yarışmalarıyla (sınavsız geçiş hakkı edinenler dâhil) veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2018-YKS'ye başvuru yapmak zorundadır. YKS, Temel Yeterlik Testi (TYT), Alan Yeterlik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT)'den oluşan bir hafta sonunda yapılan üç oturumlu bir sınavdır.

YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar isteğe bağlıdır.
YKS'ye başvuracak adaylarda;  

1-Öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler,

2-Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar,

3-Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar,

 4-Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyan adaylar olma şartı aranır.

ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS'ye katılmaları zorunludur.
TYT'de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim programlarından (müfredat) sorumludur.

          AYT'de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilmektedir. AYT'de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri  cevaplandırmaktadır.

 SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplamalıdır. Bu oturumda lise müfredatı esas alınmaktadır. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça'nın dillerinde yapılmaktadır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunmaktadır. Sınavda adaya başvuruda bulunduğu bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilmektedir. SAY, SÖZ, EA veDİL puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, TYT'ye ek olarak AYT ve YDT'ye de girmeleri ve tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan testleri cevaplamaları zorunludur.

Sınav Puanları Nasıl Hesaplanmaktadır?
        Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınmaktadır.

        Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanmaktadır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış  cevapların sayısı belirlenmektedir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (net sayısı) bulunmaktadır.

TYT'de hesaplanan standart puanlar ve YKS kılavuzunda

Tablo 1C'de yer alan ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanmaktadır.

A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanmaktadır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulur.

A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanır.

AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve YKS kılavuzunda Tablo 1E'de yer alan ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-SAY,A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanmaktadır.

Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir (YKS kılavuzunda Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanmaktadır.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150'nin altında olan adayların,AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ,EA, DİL puanları hesaplanmamaktadır.

A-SAY,A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ,EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20'si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanmaktadır.
         TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir.

         TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilmektedir.

         TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri) olması gerekmektedir.
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
        Adayların YKS yerleştirme puanları hesaplanırken, Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülmektedir.

      Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanmaktadır.

(Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olmaktadır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu 50 olarak değerlendirmeye  alınmaktadır.)
Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılıp sınav puanlarına eklenerek adayların yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.

        TYT puanı 150'nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmamaktadır.

        Bir önceki ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adaylar, YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP'ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülmektedir

 

Kaynak:ÖSYM -2018 YKS Değerlendirme Raporu

 

 

 

 

                                                                                                                     

                                                                                                                            15 Temmuz Şehitler Fen Lisesi

Rehberlik Servisi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2018 - Güncelleme: 28.02.2025 11:57 - Görüntülenme: 1018
  Beğen | 2  kişi beğendi